Motor arıza lambasının yanma sebepleri bu durumu yaşayan araç sahiplerinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Sarı, kırmızı ya da sürekli yanıp sönen motor ikaz lambası araç sahiplerinin tedirgin olmasına ve ne yapacaklarını şaşırmasına neden olmaktadır. Pek çok sebepten dolayı oluşabilecek bu arıza durumlarında ne yapmanız gerektiğini siz de merak ediyorsanız gelin yazımızda detaylı bir şekilde bakalım.
Motor arızaları genellikle belli başlı sebeplerden oluşmaktadır. Bu durumlar nadiren çok ciddi boyutlara ulaşabildiğinden dolayı araç çalışır durumda bu ikazları almaya başlarsanız aracınızı istop ettirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda basit ikazlar uzun bir süreden sonra ciddi boyutlara ulaşarak tüm motor parçalarınızın bozulmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlardan korunabilmek adına ikaz lambası sorun gösterdiğinde hemen incelemeniz tavsiye edilmektedir.
Motor arıza sebepleri ise genellikle aşağıda belirttiğimiz başlıklardan oluşmaktadır. Siz de arıza nedenlerini merak ediyorsanız yazımızın devamında yer alan başlıkları detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Motor arıza lambasının yanma sebepleri arasında ilk sırada genellikle oksijen sensörü gelmektedir. Oksijen sensörü araçta henüz yanmamış olan oksijenin ölçülmesini sağlayan bir sistemdir. Sensör düzenli olarak bu ölçümleri yaparak motor parçalarının arızalanmasını önlemektedir.
Ancak sensör bozulursa ya da arızalanırsa bu ölçümü yapamayacağından dolayı motor aksanları hasar alabilmektedir. Motor kontrol ışığınız yanıp sönüyor ve motor kontrol uyarısı veriyorsa bu sensör de oluşan bir sorunun göstergesi olabilmektedir.
Katalitik konvertör problemleri de motor arıza lambasının yanma sebepleri arasında yer alabilmektedir. Katalik dönüştürücü olarak da bilinen bu parça motor ve susturucu arasında konumlanmaktadır. Egzozdan çıkan zehirli gazı çevreye daha az zararlı hale gelecek şekilde salmaktadır.
Bu parçada oluşan aşırı ısı, tıkanma veya aşırı kir birikimi oluştuğunda motor ikaz lambası yanarak bu durumun giderilmesi için uyarı vermektedir. Uzun süre bu sorun giderilmediği zaman ise motor çalışmayacağı gibi sürekli çalışıp durma ihtimali ile sizi zor durumda bırakacaktır.
Motor arıza lambasının yanma sebepleri içerisinde en sık karşılaşılan sorunların arasında buji ve ateşleme bobini de yer almaktadır. Uzun süre kullanımla oluşan yıpranma ve bağlantılarında oluşan sorun motor arızalarına neden olmaktadır. Bu parçalar motorla yakıtın ateşlenerek aracın çalışmasına yardımcı olduğundan dolayı uyarı ışığını görür görmez aracınızı tamir ettirmeniz gerekmektedir.
Bujilerde ki sorunları çözüme kavuşturmamanız araçta bulunan diğer motor parçalarının da bozulmasına ve masraflarınızın iki katına çıkmasına neden olacaktır. Aynı zamanda buji temizliği aracınızın yakıt tasarrufu sağlamasına da olanak sunduğundan 10-15 bin kilometrede bir bujilerinizi değiştirmeniz ya da bakımını yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Hava akış sensörü de motor arıza lambasının yanma sebepleri arasında görülmektedir. Yakıtın doğru bir miktarda oksijen alıp almadığını ölçmeye yarayan aksan doğru çalışmadığında motorunuzun ciddi bir sorun oluşturmasına neden olacaktır.
Sinyal lambasında arıza işareti görüyorsanız ve motor devamlı duruyorsa ya da hiç çalışmıyorsa muhtemelen hava akış sensörünüz de bir problem vardır.
Yakıt kapağı da motor arıza lambasının yanma sebepleri arasında görülen ancak nadir olan sorunlar arasında görülmektedir. Oldukça kolay çözülebilen bir durum olduğundan dolayı sorun bu bölümde ise çok telaş etmemeniz gerekmektedir. Yakıt alma işlemlerinde bazen kapak tam oturtulmamakta ve emisyon sisteminde sorun oluşmaktadır. Bu sorundan dolayı da motor arıza sinyali olmaktadır.
Eğer bu sinyal yanmaya başladıktan sonra aracınızın da yakıt kokusu da alıyorsanız hemen gaz kapağınızı kontrol ederek sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
Egzoz geri dönüşüm valfi de motor arıza lambasının yanma sebepleri arasında görülmektedir. Tamir edilmediği zamanlarda çok ciddi motor sorunlarına da sebep veren bu aksan genellikle arabanın şiddetle sarsılmasına aniden durmasına ya da sekerek yolculuk yapmanıza neden olmaktadır.
Yakıt tüketiminizin oldukça artmasına neden olan bu arıza aynı zamanda ani yangınların ve patlamalarında oluşmasına neden olacağından dolayı mutlaka aracınızı kontrol ettirmeniz ve egzoz geri dönüşüm valfinin sağlam olup olmadığına baktırmanız gerekmektedir. Eğer bu kısımda bir arıza görülürse hemen tamir ettirmeniz olası durumlardan korunabilmenize imkân sunacaktır.
Yakıt enjektörü sorunları da sıklıkla görülen motor arızaları arasında yer almaktadır. Genellikle yakıt deposu kirliyse ya da filtresinde sorunlar varsa bu durum gerçekleşmektedir. Motor harekete geçmek için yeterli enerjiyi alamadığından dolayı arıza lambası sorunu çözmeniz için sizi uyarmaktadır.
Ancak motor arıza lambasının yanma sebepleri bazen çok ciddi sorunların habercisi olabilmektedir. Bundan dolayı kesin sorunu tespit edebilmek ve daha az masrafla sorunu giderebilmek için uzman desteği alarak aracınızın parçalarının kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Bu tarz problemlerde göstergede kırmızı ışığın varlığının çok ciddi bir problem olduğunu unutmamalı ve hemen aracınızı durdurmalı ve uzman teknisyenlerden yardım almalısınız.