Yağ Lambası Neden Yanar?

Yağ lambası yanma sebepleri araç sahiplerinin araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Yağ lambası araç motorunun düzenli çalıştığının göstergeleri arasında görülmektedir. Ancak kırmızı ya da sarı uyarı ile sinyal verilmesi ise yağ lambasında sorun olduğunu göstermektedir.

Siz de aracınız da sarı ya da kırmızı yağ lambası uyarısı görüyor ve ne yapmanız gerektiğini araştırıyorsanız yazımızın tamamına göz atarak bu sorundan nasıl kurtulmanız gerektiğini ve nedenlerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Yağ Olduğu Halde Yağ Lambası Neden Yanar?

Yağ lambası yanma sebepleri araç sahiplerinin merak ettiği sorular arasındadır. Genellikle motor yağında oluşan düşük seviye ya da yağın bitmesiyle yanan bu sensör basıncın azalmasıyla uyarı vermektedir.

Yağ basıncının azalması aracın motorunda çeşitli sorunların oluşmasına neden olduğundan dolayı bu uyarı sensörü yandıktan hemen sonra aracın tamirinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Yoksa araç motorunda yağ sebebiyle pek çok aksamda bozulmalar oluşacak ve ciddi maliyetlerle uğraşmak zorunda kalacaksınız.  Bu sensör genellikle şu sebeplerle uyarı vermektedir:

  • Motor yağının azalması
  • Yağ pompasında oluşan sorunlar
  • Sensör arızaları
  • Yanlış yağ kullanımı
  • Yağ kaçakları
  • Eskimiz motor yağı
  • Yağ filtresinin düzenli olarak bakımının yapılmaması

Bazı durumlarda araçta yağ olduğu halde yağ lambasının yanması ile araç sahipleri şaşırmaktadır. Bu durum da yine araç motorunun bir arızada olduğunu göstermektedir. Hemen bir uzman tarafından kontrol edilerek sorunun çözülmesi gerekmektedir. Yağ seviyeleri normal sınırda ise ya yanlış yağ kullanımı söz konusu olmuştur ya da yağ basıncında bir sorun oluşmaktadır. Bu sebeple uzman görüşü ile tamir işleminin yapılması gerekir.

Yağ Lambası Yandığında Yapılması Gerekenler

Yağ lambası yanma sebepleri kadar merak edilen bir diğer soru ise yağ lambası yandığında yapılması gerekenlerdir. Yağ lambası yandığında araç hareket halinde ise güvenli bir alana durarak hemen aracınızın tamir ettirilmesi gerekmektedir. Bu ışık yandıktan sonra aracı kullanmanız oldukça sakıncalıdır. Aynı zamanda kullanıma devam etmeniz motorun daha çok bozulmasına sebep olacağı gibi olası kazalar da yaşama durumunuz söz konusu olabilmektedir.

Bu gibi durumlarda hemen uzman teknisyenlere başvurarak aracınızın yağ lambasının neden yandığı araştırılmalı ve sorun neyse çözülmelidir. Yoksa ciddi maliyetler ile karşı karşıya kalarak büyük pişmanlıklar yaşayabilirsiniz.

Motor Yağ Basıncı Düşük Olduğunda Ne Yapılmalı?

Motor yağ basıncının düşük olması da merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Motor yağ seviyesinin düşmesi motora yağ basıncının az gitmesine sebep olduğu için araba parçalarında zorlanmaya ve bu sebeple de çeşitli arızalara neden olmaktadır. Yağ basıncının düşük olduğu durumlarda yağ seviyelerinin eskisi gibi yükseltilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu gibi durumlarla tekrardan karşılaşmamak adına yağ seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.

Yağ basıncı bazen motorda oluşan arızalardan ya da diğer aksamlarda oluşan sızıntılardan dolayı oluşabilmektedir. Yağ basıncının düşük olması aracın harekete düzenli bir şekilde geçebilmesini engellemekte ve sorunlu bir sürüş elde etmenize neden olmaktadır. Özellikle kullandığınız yağların kalitesine de bu kısımda dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra yağ filtrelerinde oluşan sızıntı ya da tıkanmalar da yağ basıncının düşmesine sebep olabilmektedir.

Yağ lambası yanma sebepleri genellikle yukarıda size saydığımız sebeplerden oluşmaktadır. Ancak mutlaka bir uzman görüşü ile aracın tam sorunu bulunmalıdır. Uzman teknisyenler aracı detaylı bir şekilde inceledikten sonra net sorunu sizlere bildirecek ve tamir işlemine geçecektir. Aynı zamanda bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına araçlarınızı düzenli kontrol ettirmeniz ve bakımlarını gerçekleştirmeniz tavsiye edilmektedir.

Görüntülenme: 171
Puan:
Oluşturulma Tarihi
16/09/2024 17:01
Güncelleme Tarihi
15/10/2024 8:35